Tratament ortodontic [Ghid rapid]

Doresti sa stii ce este un tratament ortodontic? Afla ce presupune indreptarea dintilor, ce este un ortodont si ce tipuri de aparate dentare sunt.

Dacă ai dinții strâmbi sau observi la copilul tău că nu erup corect dinții, nu ai niciun motiv de stres. Problema se poate rezolva printr-un tratament ortodontic: un tratament special prin care dinții care nu sunt poziționați corect se vor împinge și roti ușor spre locul perfect, mușcătura (ocluzia) se va repara, iar zâmbetul pacientului va putea să strălucească pe orice afiș demn de Hollywood.

Lăsând gluma la o parte, deși majoritatea dintre noi am apelat în trecut la un tratament ortodontic, pentru că nu ne plăcea cum arătau dinții noștri, ortodontul nu prea dă 2 bani pe aspect, chiar dacă acesta este un rezultat colateral.

Pozitiile incorecte ale dintilor determina transmisia anormala a fortelor masticatorii in timpul alimentatiei, lucru ce duce, in decursul anilor, la imbolnavirea osului si gingiei care sustin dintele.

Un ortodont bun va fi mai preocupat de ocluzia ta, de cum „calcă” dinții, pentru că o ocluzie defectuoasă duce la problema mai serioase decât un zâmbet strâmb: roaderea dinților, dureri maxilare etc.

Înainte să începi să te îndoiești de oportunitatea tratamentului ortodontic, te liniștesc: da, odată terminat cu succes, zâmbetul tău va arăta ca în reviste.

Tratamentul ortodontic aduce odată cu sanatatea orală, ceva la fel de important: încredere în sine. Conform cercetatorilor din acest domeniu, 78% din respondenți au confirmat că oamenii cu dinti drepți și sănătoși sunt tratați mai bine în situațiile sociale, indiferent de vârstă.

Cine efectuează un tratament ortodontic?

Acum 20 și ceva de ani, când am dat de un dentist blând și isteț, mi-a spus că ar trebui să-mi îndrept dinții. Încântată fiind de serviciile sale (dacă mai prestează, vi-l recomand cu drag), am dorit să știu dacă el poate să-mi pună un aparat dentar.

Nu, a venit. rapid răspunsul.

Atunci am aflat că un dentist, oricât este de bun și de deștept, nu se va apuca să pună aparate dentare (și, dacă dai de vreunul, fugi cât poți de repede).

Ortodonția este o supra-specializare, ce se face după încă o tură de facultate, iar la unele sisteme revoluționare (Invisalign, Incognito etc.) se mai fac cursuri suplimentare, pentru ca ortodontul respectiv (după ce a luat diploma de ortodont) să știe să le folosească în mod optim.

Deci, dacă te interesează să-ți îndrepți dinții, cere informații despre un ortodont bun. Există șansa ca în clinica dentară pe care o frecventezi să existe deja servicii de ortodonție, dar nu strică să te interesezi.

Cum se efectuează un tratament ortodontic?

Deși e simplu de scris care sunt pașii tratamentului tău, el de fapt este extrem de complex și durează 1-2 ani în general.

Pregătirea danturii

Prima dată vei merge la un consult dentar amănunțit. Și când spun amănunțit, chiar asta înseamnă: cu radiografie panoramică, cu studiat dinții tăi în amănunt și pregatirea lor pentru tratament.

Dacă nu, se vor curăța bine dinții și se vor repara cu mare atenție.

Tratamentul ortodontic pune mare presiune pe dantură (la propriu, dacă-mi permiteți încă o glumă), iar aceștia trebuie să fie în cea mai bună formă. Odată ce ai brackets pe dinți, e mai greu să dai jos metalele, să repari dintele, să le pui la loc etc.

Din acest motiv ortodontul tău va acționa doar pe o dantură sănătoasă.

Dacă ai făcut deja curățarea profesională (detartraj, fluorizare etc.) și nu ai nicio carie, ești gata de pasul următor.

Ce examinări efectuează ortodontul tău?

  • fotografii intraorale si extraorale;
  • radiografii: ortopantograma și de profil;
  • amprente dentare: sunt modele din ghips, copii fidele ale întregii danturii.

Radiografiile uzuale sunt:

  • Ortopantomografia ajuta la stabilirea stării de sănătate dentară generală, depistarea problemelor dentare și rezolvarea lor anterior începerii tratamentului ortodontic.
  • Teleradiografia laterală reprezintă analiza exactă a relațiilor dintre dinți și baza scheletală, a relațiilor dintre maxilare, precum și prognozei efectului pe care tratamentul ortodontic îl va avea asupra problemei inițiale.

Planul de tratament ortodontic

Bun, odată ce dinții tăi strălucesc, nu e nici urmă de tartru sau de carii, ești gata de luptă.

Pe baza pozelor și radiografiilor dentare, ortodontul tău îți va spune care sunt variantele tale de tratament (normal, ce oferă clinica) și care sunt avantajele și dezavantajele.

Majoritatea clinicilor ortodontice din România folosesc:

  • aparate dentare fixe (metalice sau ceramice),
  • Damon (aparate dentare autoligaturante),
  • Incognitor (aparat dentar lingual)
  • Invisalign (aparat dentar pe baza de alignere transparente).

Nu toate clinicile oferă seria completă și nici nu este nevoie.

Chiar dacă unele sisteme sunt mai moderne, orice aparat dentar pus de un ortodont profesionist va funcționa.

Vei avea, deci, o discuție serioasă cu ortodontul tău.

Ascultă din partea sa care sunt variantele pe care ți le recomandă și apoi gândește-te care sunt dificultățile pe care le vei întâmpina tu personal: poate nu ai chef să tot pui/scoți alignere, deci vei dori un aparat dentar fix, sau, poate nu dorești să se vadă, deci alegi unul lingual etc.

Aparatul dentar intră în acțiune

După ce ați căzut de acord ce plan de tratament să alegeți, ortodontul începe munca lui de îndreptat dinții. Ți se va monta aparatul dentar și vei reveni o dată la câteva săptămâni pentru verificare / activare.

De fiecare dată ortodontul va re-evalua situația ta și va face modificări planului tău de tratament ortodontic, după cum este necesar.

Cât durează tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic propriu zis evoluează in funcție de tipul aparatului dentar și mai ales de complexitatea cazului tău.

Dacă ai o ușoară malpoziție vorbim despre un timp de tratament, dacă sunt probleme serioase și un caz complex, există deja alte date.

Oricum, pentru a te liniști, un ortodont bun te va ține sub tratament exact atât cât este necesar pentru ca rezultatele să fie cele dorite.

Odată cu trecerea lunilor vei observa că dinții tăi arată tot mai bine și că poziția lor se modifică vizibil. Când tratamentul ortodontic s-a încheiat, vei primi un aparat de contenție (retainer) și te vei putea lăuda cu zâmbetul tău superb.

Aparatele de contenție mobile sau fixe sunt usor de purtat si necesita o igienă orală corectă. Retainerele mobile pot fi purtate doar în timpul nopții, iar cele fixe sunt nedetectabile din exterior, deoarece sunt fixate pe fața interioară a danturii.

6 Comments

  1. […] A prins rapid tracțiune, pentru că oferă aceleași calități ca și metalele prețioase (maleabilitate și faptul că nu oxidează), totul la un preț mult mai mic. Acest lucru a ajutat și la popularizarea aparatelor dentare, pentru că tot mai mulți pacienți își puteau deja permite tratamentul ortodontic. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *