Aparat dentar Invisalign

Aparat dentar Invisalign - tot ce trebuie sa stii despre aceasta varianta de tratament ortodontic. Cum functioneaza, care sunt avantajele si dezavantajele.

Când ne gândim la un tratament ortodontic, deja avem imaginea unor braces metalici, un zâmbet ușor încurcat al posesorului, suficient disconfort și luni multe de tratament.

Totul s-a schimbat în ultimii 20 de ani, când au început să apară tot mai multe tipuri de aparate dentare, de la cele linguale, la ceramice și pe bază de gutiere transparente.

Astăzi sunt mai multe sisteme de ultimul tip, în SUA au apărut deja și alte variante cu alignere transparente, dar cel mai cunoscut rămâne Invisalign, primul aparat dentar invizibil de acest gen.

https://youtu.be/MyBRA0P33wM
Cum functioneaza aparatul dentar Invisalign

Acum 20 de ani (aproximativ), 2 tineri din California au inventat aceste gutiere, ideea venind de la aparatul de contenție pe care unul dintre ei îl folosea deja.

Este clar că un retainer se poartă pentru a ține în loc dinții deja aranjați corespunzător pe arcade, dar problema celor 2 a fost dacă nu cumva chiar tratamentul ortodontic s-ar putea efectua prin aceste gutiere transparente, în loc de arcuri de oțel și bracket-uri deranjante.

Este clar că niciun tratament ortodontic nu funcționează peste noapte, deci nu se punea problema exercitării unei forțe prea mari, dar totuși dinții trebuie să ajungă la poziția corectă, fără a fi ghidați de arc.

Sistemul Invisalign este pe cât de invovator, pe atât de fascinant.

La început se pornește cu mulaje dentare, poze, radiografii și o imagine 3D a dinților în starea lor curentă.

După ce toate materialele în cauză sunt pregătite, ortodonții de la Align Technology (compania ce produce Invisalign), pun la cale planul de tratament.

Ortodontul din țară primește planul, simularea computerizată și tot felul de detalii specifice cazului respectiv pentru re-verificare.

După ce toată lumea este de acord cu planul de tratament, se vor „fabrica” alignere pentru fiecare stadiu de tratament. Se fac zeci de perechi (pentru fiecare arcadă) cu minuscule modificări de la un stadiu la altul, dar toate vor duce pas cu pas spre poziția finală, corectă.

Deși i se spune aparat dentar invizibil, Invisalign se observă de aproape, dar este, clar, incredibil de discret, comparativ cu alte sisteme. Majoritatea celor care se vor uita la dinții tăi vor observa că parcă e ceva acolo (mai ales dacă se plasează și attachments sau elastice), dar oricum mai puțin vizibil decât un arc și niște braket-uri, chiar și Safir.

După cum bănuiești, pentru că totuși lucrează cu plastic (oricât de puternic), tratamentul ortodontic cu Invisalign nu e cea mai bună idee pentru cazurile complexe de malocluzii și malpoziții.

Dar, pentru cazuri mai ușoare și pacienți care-și permit acest tratament personalizat, Invisalign este soluția ideală.

Avantajele Invisalign

  • este foarte discret. Ideal pentru cei care lucrează în mass media sau nu doresc să li se vadă aparatul dentar
  • se pot scoate alignerele pentru igiena dentară și pentru a mânca
  • ideal pentru cazuri ușoare, tratamentul este mai puțin neplăcut decât cel pe baza unui aparat dentar clasic.

Dezavantajele Invisalign

  • prețul este prohibitiv pentru mulți pacienți
  • nu funcționează decât pentru cazuri simple
  • trebuie să fii extrem de disciplinat și să porți gutierele cât mai mult timp posibil.

Acestea sunt în mare câteva detalii despre aparatul dentar Invisalign, un sistem inovativ și potrivit multor pacienți de ortodonție.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *