Tipuri de aparate dentare

Afla care sunt tipurile de aparate dentare. De la Invisalign la aparate dentare metalice, Incognito si aparate dentare mobile.

Atunci când ajungi să alegi un tratament ortodontic, vei avea surpriza să constați că nu există doar un tip de aparat dentar, ca acum câteva zeci de ani.

Pe vremea aceea, era simplu: aveai nevoie de aparat dentar? Bracket-uri de metal, ligaturi colorate și gata.

Acum există mai multe soluții.

Sunt aparate dentare ce nu mai au nevoie de „elasticele” colorate, pentru că sunt autoligaturante. Adică au un sistem ca niște „portițe”, ce se închid peste arc, făcând aparatul mai ușor de folosit și mai puțin voluminos.

Cel mai celebru tip de aparat dentar self-ligating este Damon.

Dar mai avem … aparat dentar ceramic, la care brackeții sunt din material ceramic, aparat dentar lingual, care se montează în spatele dinților și chiar celebrul Invisalign, care scoate complet metalul din gura pacienților și efectuează tratamentul ortodontic prin niște gutiere de plastic ce se schimbă o dată la 1-2 săptămâni.

Aparate dentare mobile

Nu toate aparatele dentare sunt fixe, unele se mai pot și da jos (și nu e vorba doar despre Invisalign). Aparatele dentare mobile sunt recomandate copiilor, aceste dispozitive fiind potrivite dentiției temporare.

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar mobil faciliteaza alinierea dintilor, corectează problemele dentare și stimulează dezvoltarea corecta a maxilarului.

Aparatele dentare mobile pot fi personalizate pentru a fi cât mai atractive pentru micii pacienți.

Ce trebuie să reții despre aparatul dentar mobil:

 • trebuie curățat de cel putin doua ori pe zi
 • nu se poartă în timpul mesei sau când copilul face sport
 • când nu este purtat, se păstrează în recipientul lui
 • se manevrează cu atentie și numai dupa ce v-ați spălat pe mâini
 • respectați indicațiile ortodontului

Aparatul dentar mobil are rezultate numai dacă sunt respectate cerințele trasate de ortodont: număr de ore, igiena orală si igienizare corectă a aparatului.

Aparatul dentar fix

Acest tip de aparat dentar se „lipește” de dinți și nu se mai scoate decât la finalizarea tratamentului ortodontic.

Familia aparatelor ortodontice fixe este mare și diversă. Voi încerca să prezint câteva dintre cele mai celebre sisteme, pentru că în ultimii ani au apărut mai mulți jucători pe piața producătorilor de aparate dentare.

Aparatul dentar fix este un dispozitiv de corectare a dintilor problematici ce poate fi purtat de la varsta de 6-7 ani. Acest tip de aparat dentar se bucură de o popularitate ridicată, deoarece oferă rezultate mai bune decat alte aparate ortodontice și este mai puțin costisitor.

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix implică montarea unor bracket-uri pe suprafata dinților și fixarea arcului ce trece și acționează bracket-urile.

Pacienții pot alege intre bracket-uri din diferite materiale: ceramică, aur, otel inoxidabil etc.

Tipuri aparate dentare fixe:

Aparat dentar metalic cu ligaturi

Aparatele dentare fixe metalice sunt fabricate din oțel de înaltă calitate și pot fi personalizate pentru a obține un design cat mai atractiv pentru copii.

Aparat dentar metalic cu ligagturi

Avantaje aparat dentar fix metalic:

 • este foarte rezistent
 • ligaturile pot fi colorate, poți alege tot felul de variante interesante
 • bracket-urile pot fi placate cu aur
 • acționează repede
 • este accesibil ca pret (cea mai ieftină variantă, de obicei)

Dezavantaje aparat dentar fix metalic:

 • este mai vizibil decat cel din ceramică
 • ligaturile se pătează ușor
 • perioada de acomodare este de 6-7 zile

Aparat dentar fix autoligaturant

Dacă te uiți cu atenție la poza de sus vei vedea că fiecare bracket se „leagă” de arc (firul metalic lung ce ține tot aparatul) prin niște elastice colorate, niște ligaturi.

Acum există aparate dentare care elimină nevoia de ligaturi, printr-un sistem de „portițe” (sliding doors) care leagă bracketul de archwire.

Aparat dentar fix autoligaturant Damon

Cel mai celebru sistem de braces autoligaturante este Damon.

Mai scump decât aparatul ortodontic tradițional, sistemul Damon este mai plăcut de către pacienți, pentru că oferă rezultate mai rapide și bracket-urile nu sunt atât de vizibile.

Există și o variantă „anatomică”, la care bracket-urile sunt dintr-un material aproape transparent, deci se mai vede arcul și doar puțin din bracket.

Aparat dentar fix din ceramică

Aparatele dentare fixe din ceramică sunt fabricate din materiale compozite.

Bracket-urile sunt din ceramică mai puțin vizibile decât cele din metal.

După cum se poate vedea din poza alăturată, aparatul dentar ceramic este mult mai discret și se adresează în special celor care sunt mai complexați de faptul că poartă un aparat ortodontic.

Aparat dentar ceramic

Avantaje aparat dentar fix ceramic:

 • este rezistent
 • nu iese in evidență
 • ligaturile pot fi transparente sau albe
 • perioada de acomodare este mai mică

Dezavantaje aparat dentar fix ceramic:

 • se poate păta in timp
 • tratamentul durează mai mult
 • este mai costisitor decât cel metalic

Aparat dentar lingual

În ultimele decenii cercetătorii în ale ortodonției au tot încercat să vină cu soluții în ceea ce privește aparatele dentare.

Problemele au fost multe: pacienții detestă aspectul de „gură de metal”, din timpul tratamentului, bracket-urile sunt mari și disconfortul crescut.

Din fericire s-au găsit tot felul de soluții, iar una dintre cele mai revoluționare a rezolvat aspectul unei dentiții sub tratament, mutând aparatul în partea „nevăzută” a dinților.

Da, așa cum le spune și numele, aparatele dentare linguale au arcul și brackeții în spatele dinților, în zona limbii.

Aparatul dentar lingual nu este vizibil, deoarece se montează pe partea interioara a dintilor. Bracket-urile pot fi confectionate din diferite materiale: ceramica, otel inozidabil, aur, safir etc.

Aparat dentar lingual Incognito

Cel mai celebru aparat dentar lingual este Incognito, la care bracket-urile sunt unicat (făcute pe forma dintelui pacientului) și din aur.

Avantaje aparat dentar lingual:

 • este invizibil
 • bracket-urile sunt personalizate
 • proces de fabricație și montare complex
 • se întreține ușor

Dezavantaje aparat dentar lingual:

 • perioada de acomodare mai lungă
 • prețul tratamentului este mai ridicat
 • durata tratamentului este mai mare
 • nu se aplica în cazurile grave

Invisalign

Când vorbim despre tipuri de aparate dentare, ne gândim mereu la bracketuri, arcuri și, în general, metal. Iată că Invisalign au venit pe piață și au răsturnat lumea ortodonției cu alignerele lor de plastic.

Invisalign

Invisalign nu se folosește de arcuri, ligaturi sau bracket-uri, ci din gutiere dintr-un plastic special care, schimbate periodic duc dinții în poziția dorită.

Sistemul este absolut fascinant de observat, se pornește de la mulaje și imagini 3D ale danturii pacientului, care apoi ajung la Align Technology. Acolo se pregătește un program de tratament computerizat ce stabilește fiecare stadiu de tratament, pâna la corectarea completă a cazului.

Programul de tratament este studiat și de ortodontul curant, care apoi își dă acordul pentru fabricarea gutierelor. Acestea se pregătesc pentru fiecare pacient în parte și se stabilește cât de des schimbă pacientul setul. Uneori la fiecare săptămână, altă dată la 2 săptămâni, depinde de ce stabilește ortodontul.

Pacientul va purta gutierele cât mai mult posibil (se recomandă peste 20 de ore pe zi), le va scoate pentru a mânca și a se spăla pe dinți, apoi le pune din nou.

Invisalign este costisitor și recomandat doar în unele cazuri de o complexitate redusă (normal, ortodontul vostru stabilește asta cu voi).

Avantajele Invisalign:

 • este foarte discret – nu este complet invizibil, dar oricum mult mai discret decât majoritatea opțiunilor (excepție Incognito, unde bracket-urile sunt ascunse în spatele dinților.
 • excelent pentru cei care nu pot arăta braces (oameni de televiziune, celebrități).

Dezavantaje Invisalign

 • prețul prohibitiv pentru mulți pacienți
 • nu este pentru orice caz
 • necesită disciplină: trebuie să porți aparatul toată ziua, altfel nu va avea rezultatele dorite

Cam aceastea sunt în mare tipurile de aparate dentare pe care le poți găsi în România. Care ți se potrivește? Acela pe care-l recomandă ortodontul tău.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *