Aparatul Herbst

Tot ce trebuie să știi despre aparatul Herbst. Cum funcționează acest dispozitiv ortodontic, cum arată și cum să îți îngrijești dinții, dacă porți Herbst.

Pentru un tratament ortodontic cu rezultate corecte ortodontul tău folosește o serie de aparate și de dispozitive dentare. Știi deja care sunt principalele tipuri de aparate dentare, iar alături de ele funcționează o serie de dispozitive ortodontice (expander, aparat Herbst, spacere etc.)

Aparatele ortodontice „obișnuite” ajută dinții să se poziționeze corect pe arcade, dar ce faci când ai deja o malocluzie serioasă („mușcătura” nu e corectă), care-ți dă dureri de cap (la propriu)?

După cum am mai precizat și altă dată, ortodonția nu se face doar pentru ca dinții să fie frumoși, deși este un rezultat al tratamentului ortodontic. Ortodontul tău este interesat ca ocluzia să fie corectă, astfel încât să muști cum trebuie, să nu ai dureri maxilare, să nu apară bruxismul sau alte probleme mai serioase decât că ai un zâmbet imperfect.

Dispozitivul acesta forțează ușor mandibula înspre înainte, în poziția corectă, tratând malocluzia și reparând și profilul pacientului.

Tratamentul este destul de lung, undeva la 9-12 luni.

Dispozitivul ortodontic Herbst

Nu te speria, Herbst arată înspăimântător, dar este de fapt destul de confortabil de purtat, iar rezultatele sunt extraordinare.

Am purtat acest dispozitiv, pentru a trata o ocluzie deschisă (overbite, după cum se numește în engleză). După 9 luni de tratament, ocluzia s-a îmbunătățit uimitor, trecând de la overbite la o „mușcătură” corectă.

După cum se poate observa din poza de mai sus, aparatul Herbst este un dispozitiv metalic, format din 4 coroane (ce se lipesc de molari – unul pe fiecare hemiarcadă), 2 cilindri de metal și tije metalice care vor culisa în acești cilindri.

Există și un șurub de activare, ce se va folosi pentru a împinge „balamalele” mai în față, reparând tot mai mult ocluzia deschisă.

Cei care sunt în tratament ortodontic și au un caz mai puțin complex, probabil observă că Herbst face exact treaba elasticelor ortodontice. Acestea se pun și se scot de către pacient și ajută la repararea unor malocluzii mai ușoare, dar, pentru ceva serios, Herbst face o treabă foarte bună.

Se folosește împreună cu aparatul dentar de multe ori, deci lunile de purtat aparatul Herbst nu prelungesc mai mult tratamentul ortodontic.

Normal, spre deosebire de elastice, Herbst se scoate doar de către ortodont, pentru că este cimentat de molari și nu iese de acolo prea ușor.

Pentru că-mi amintesc amuzată cum era să leșine soțul meu, când m-a văzut cu așa ceva în gură, repet, arată ciudat, dar nu este extrem de vizibil (se văd poate doar capetele tijei, dacă râzi cu gura până la urechi) și, în afara unui disconfort inițial (2-3 zile, până te obișnuiești), nu prea știi că-l porți.

Ca și în cazul aparatului ortodontic fix, dispozitivul Herbst poate irita interiorul cavității bucale. Aceasta problemă se va rezolva în cateva zile, este deci o situatie de scurtă durată.

Dacă te deranjează, cere-i ortodontului să-ți dea o cutiuță de ceară dentară.

Este foarte probabil că vreo câteva zile vei vorbi peltic, așa cum se întâmplă de fapt și când îți pui aparatul dentar. Se rezolvă de la sine, pentru că vei învăța să vorbești cu dicție corectă, odată ce te obișnuiești cu el.

O altă urmare amuzantă a instalării noului dispozitiv, vei saliva abundent în prima zi, apoi va reveni totul la normal.

Primele ajustări / activări vor fi mai dureroase, dar disconfortul e similar cu cel simțit când se fac activări la aparatul dentar fix sau schimbi alignerele Invisalign. Discută cu ortodontul și ți se va prescrie Ketonal sau un alt analgezic potrivit.

Un alt sfat … nu deschide gura foarte tare, să nu iasă tija din cilindrul ei. Se pune ușor la loc, dar probabil te vei speria.

Cum funcționează aparatul Herbst

Pentru a-ți face o idee despre ce face Herbst pentru ocluzia ta, încearcă să poziționezi dinții inferiori în fața celor de pe arcada superioară (să-ți aduci mandibula mai în față).

Dacă ai deja o ocluzie deschisă, vei observa că profilul tău arată deja mai bine și că, dacă încerci să muști ușor, dinții parcă se așează mai bine.

Pentru că e imposibil să ții tu mandibula în această poziție, corect aliniat și permanent, se folosește Herbst, care va porni de la poziția inițială (mandibula prea în spate) și apoi, ușor-ușor, o va aduce tot mai în față, într-o poziție corectă.

Acesta a fost rezultatul în cazul meu, fiind adult de 30 de ani, când am purtat Herbst.

Aparatul Herbst este însă folosit și la tinerii pacienți, iar rezultatele sunt chiar și mai uimitoare.

Atunci când maxilarul superior al copilului este înaintea maxilarului inferior în ceea ce privește creșterea, tratamentul cu aparatul Herbst poate ajuta la normalizarea pozițiilor față-spate a maxilarelor și îmbunătățirea profilului facial.

De obicei, acest lucru este cel mai eficient atunci când un copil crește în cel mai rapid ritm – undeva între 11 și 14 ani.

În timp ce aparatul Herbst a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, nu este singura modalitate de a corecta problemele ortodontice de acest tip, dar este preferat de mulți ortodonți, pentru că este un dispozitiv fix, pentru care nu mai e nevoie de colaborarea pacientului.

Sunt pacienți de Invisalign care nu-și poartă alignerele suficient de mult (21-23 de ore pe zi) și își încetinesc singuri tratamentul. La fel se întâmplă și cu cei care „uită” să poarte aparatul de contenție și se trezesc după câteva luni că li se strâmbă din nou dinții.

Herbst se cimentează de molari, stai cu el cât este indicat și gata.

Cu toate avantajele aparatului Herbst, mai există câteva detalii despre care aș dori să ții cont. Din cauză că maxilarele superiar și inferior sunt ținute într-o poziție diferită, poate dura câteva zile până când înghițirea se simte naturală.

Mâncatul poate fi, de asemenea, o provocare la început, în parte, deoarece dinții ar putea de fapt să se „închidă” pentru prima dată.

La fel ca și după montarea aparatului dentar, se recomandă o dietă specială: mâncăruri mai moi, pasate, până trece disconfortul inițial și pacientul reînvață să muște.

Igiena orală este super-importantă, orice carie peste tratamentul ortodontic este o durere de .. dinți .. în plus. Spălat pe dinți, ață dentară, tot ce recomandă dentistul.

Acestea ar fi, deci, câteva detalii despre aparatul Herbst. Dacă ortodontul ți-l recomandă, acum știi ce face și să nu te sperii. Poartă-l în liniște, după ce vei vedea rezultatele, vei realiza că a meritat.

6 Comments

  1. Bună ziua! Ați putea recomanda, vă rog, o clinică care folosește aparate herbst pentru tratamentul adulților, preferabil în București? Vă mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *