Ortodonție [Ghid rapid]

Tot ce trebuie să știi despre ortodonție. Ce este ortodonția, cum ajută un aparat dentar, care sunt fazele tratamentului ortodontic.

Ortodonția este o specialitate care se concentrează pe diagnosticul, prevenirea și tratarea problemelor de aliniere a dinților și maxilarului. Ortodonții folosesc aparate și dispozitive dentare corective (aparate dentare, arcuri, aparate Herbst, elastice) pentru a ajuta la alinierea dinților și a maxilarului.

Care sunt beneficiile ortodonției?

Pentru mulți pacienți partea estetică este cea care contează: dinți depți, frumos aliniați, de preferat foarte albi, dar tratamentul ortodontic oferă chiar mai mult: sănătate orală, poziție corectă a maxilarelor, o ocluzie („mușcătură”) armonioasă.

Dinții strâmbi și ocluzia incorectă provoacă de uzura neregulată a dinților, probleme ale gingiilor, dificultăți de respirație, igienă orală deficitară (din cauza dinților greu de curățat), probleme în vorbire și deteriorarea articulației maxilarului, care de multe ori se soldează cu dureri greu de suportat.

Odată terminat tratamentul ortodontic, pacienții au observat că aceste probleme menționate au dispărut și au recunoscut că au mai multă încredere de sine și că viața lor socială și profesională au luat avânt.

Când se recomandă tratamentul ortodontic

Este posibil să obseri pur și simplu că dinții tăi sau cei ai copilului tău nu sunt atât de drepți pe cât ar trebui să fie. Unele persoane sunt mai susceptibile să aibă dinții strâmbi, deși multe dintre aceste probleme pot fi cauzate de alăptare sau sugerea degetelor ori folosirea suzetei prea mult timp.

Oricare ar fi motivul, că este ceva în istoricul tău sau pur și simplu predispoziție genetică, ortodonția poate să-ți rezolve aceste probleme și să-ți ofere dantura mult visată.

De la ocluzie incorectă („mușcătura” nealiniată), la dinți lipsă sau înghesuiți, erupția incorectă a molarilor sau dinți distanțați, toate aceste probleme se pot rezolva prin purtatea de aparat dentar și (la nevoie) dispozitive cum ar fi expandere, aparat Herbst etc.

Relația dintre dinți și maxilar începe încă de la naștere, așa că este important să acordăm o atenție deosebită dezvoltării maxilarului unui copil.

Până când un copil are 7-8 ani, este de obicei destul de evident pentru un dentist / ortodont dacă pacientul are probleme de ortodonție, pentru că majoritatea dinților definitivi ar trebui să fie prezenți.

Etapele tratamentului ortodontic

Tratamentul ortodontic timpuriu este cel mai eficient, pentru că previne agravarea problemelor dentare. Tratamentul poate fi de asemenea mai dificil odată ce încetarea creșterii, pentru că dezvoltarea osoasă este finalizată.

Cu toate acestea, tratamentul ortodontic va avea rezultate remarcabile la orice vârstă, atât timp cât pacientul mai are dinții săi.

Iată care sunt stadiile tratamentului:

  • Extindere: Un dispozitiv ortodontic special este utilizat pentru a lărgi lățimea palatului sau a maxilarului, dacă este necesar. Acest lucru ajută la creșterea spațiului pentru dinți, astfel încât să poată crește cât mai drept. Se poate face la copii doar, adulții au deja palatul format complet.
  • Corecție: Un dispozitiv de corecție este apoi montat pentru a ajuta la corectarea dinților existenți. Reglajele se fac pe măsură ce dinții se mișcă în timpul tratamentului. Acest dispozitiv de corecție este cunoscut ca și aparat dentar. Există multe tipuri de aparate dentare, deci ai de unde alege.
  • Contenție: Un al doilea dispozitiv, numit dispozitiv de contenție (retainer), este montat și trebuie să fie purtat în mod regulat timp de încă 12 luni pentru a împiedica dinții să se mute înapoi în poziția lor veche. În anul următor, pacienții sunt obligați, de obicei, să poarte dispozitivul de retenție în timpul nopții.

Aparatul dentar

Aparatul dentar este eroul în lumea ortodonției, prin el realizându-se majoritatea corecțiilor dentare. Chiar dacă te stresează ideea de a purta așa ceva pe dinți, rezultatele tratamentului te vor uimi.

Aparatul dentar constă în mici „bijuterii” care se lipesc pe dinți (le numim brackets) și care se leagă de un arc ce se întinde pe lungimea arcadei (de cele mai multe ori). Pentru prinderea bracket-urilor se folosesc ligaturi, în cazul aparatelor dentare clasice sau bracket-urile au ele însele un sistem de închidere.

Aceste aparate dentare se numesc autoligaturante (pentru că se leagă singure) și sunt mai scumpe. Cel mai celebru model și în România este Damon.

Aparat dentar cu ligaturi colorate
Aparat dentar autoligaturant

Aceste două imagini sunt cu aparate dentare fixe metalice, dar ortodonția a mers și mai departe, încât s-a ajuns la a folosi ceramică sau safir pentru brackets, iar unele aparate dentare se montează chiar în zona linguală.

Aparat dentar safir
Aparat dentar lingual Incognito

Există și aparate dentare „invizibile”, realizate dintr-un plastic special, ce se pot da jos pentru a mânca și pentru a face igiena dentară.

Acest tip de aparat se numește Invisalign. Sunt și alte mărci mai nou, dar acesta este aparatul „original” și cu cea mai mare cotă de piață în România.

Este posibil să te ia cu răcori, în ceea ce privește sistemele moderne, al căror preț este prohibitiv pentru mulți pacienți.

Invisalign

Te voi liniști, spunându-ți că și un aparat dentar clasic, în mâna unui ortodont deștept, va face minuni, deci, dacă nu îți permiți Incognito sau Invisalign, tot vei avea un zâmbet de invidiat.

Reglaje

După ce ai stabilit cu ortodontul tău ce tip de aparat dentar alegi, dacă ai nevoie de un aparat dentar fix, se vor lipi bracket-urile pe dinți, cu un adeziv special. Benzile metalice sunt aplicate pe dinții din spate, iar arcul se leagă de bracket-uri prin sistemul autoligaturant (cazul Damon) sau prin ligaturi colorate.

Când este montat, aparatul dentar va fi bine reglat de către ortodont, pentru a aplica o ușoară presiune pe dinți, astfel încât să se deplaseze în direcția dorită. Deoarece dinții se vor mișca în timpul tratamentului, va trebui să mergi la ajustări din când în când.

În general, tratamentul ortodontic durează destul de mult timp – durata medie este de aproximativ doi ani. Timpul real necesar depinde de gravitatea afecțiunii, de tipul de tratament necesar și dacă un pacient respectă instrucțiunile ortodontului cu privire la utilizarea aparatului.

Costurile aparatului dentar

Când e vorba de prețul unui aparat dentar, câte bordeie, atâtea „obiceie”. În general se pornește de la 4000 de lei pentru un aparat dentar fix metalic cu ligaturi și se poate ajunge la 20 de mii de lei pentru Incognito sau Invisalign.

Dacă tot ești la faza de bugetare, nu te aștepta să plătești doar atât, pentru că vei avea o surpriză neplăcută. Sunt clinici ortodontice care facturează toate celelate servicii conexe separat (mulaje, radiografii, plan de tratament, activări, relipiri de bracket-uri etc.), dar și clinici care dau un preț total și gata, știi clar cât te costă distracția.

Dar, înainte de asta va trebui să faci o curățare profesională a dinților și să ți se repare TOATE cariile. Niciun ortodont serios nu va pune aparat dentar pe o dantură bolnavă, pentru că oricum dinții trec printr-o traumă destul de serioasă în timpul tratamentului și exact carii sub aparat nu-ți lipsesc.

În general servicile acestea costă separat, deci ia-le în calcul, când pregătești bugetul.

Vestea bună, acum că ai probabil palpitații de la prețurile pe care le-am vehiculat, este că foarte multe clinici ortodontice din România oferă în acest moment diverse planuri de rate, deci vei putea să-ți permiți totuși tratamentul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *