Aparat de contenție

Tot ce trebuie să stii despre aparatele de contentie. Ce tipuri de retainers exista si cum sa ai grija de ele.

A trecut timpul și tratamentul tău ortodontic este la final. Dantura arată ca în revistă și abia aștepți ziua când ortodontul tău va scoate aparatul dentar de pe dinți și vei putea să zâmbești în liniște.

Nu te grăbi, încă nu ai scăpat de tratament ortodontic.

Adică, să nu spun prostii, ai scăpat de una dintre faze, dar acum urmează ultima și poate cea mai importantă: contenția.

Hai să vedem ce înseamnă asta.

Tratamentul ortodontic se bazează pe faptul că dinții tăi nu rămân sudați pe arcade, ci se pot muta încet-încet într-o poziție corectă. Dacă ai malpoziții, aceasta înseamnă că trebuie rezolvate. Dacă ai și malocluzie (adică „mușcătură” incorectă) și ea trebuie reparată, pentru a avea dinți sănătoși.

Bun, deci am rezolvat totul: ai purtat aparat dentar, probabil și un aparat Herbst, dacă a fost nevoie sau elastice care au tras mandibula spre poziția optimă.

Acum spui că ai pus cruce tratamentului și ai terminat totul.

Problema este că, dacă dinții s-au mutat într-o nouă poziție, este posibil să se mute înapoi (sau oricum, să-și deformeze din nou aliniamentul). Din acest motiv ortodontul tău îți va oferi un aparat de contenție, pe care-l mai găsești denumit în literatura de specialitate și retainer.

Acest dispozitiv ortodontic “reține” dinții în poziția lor corectă. Se poartă temporar (1-3 ani) sau permanent (toată viața), depinde de gravitatea cazului ortodontic.

IMPORTANT: dacă nu porți aparatul de contenție așa cum ți s-a indicat, ai șanse mari să strici aliniamentul dinților și, zic eu, e păcat să te chinui 1-2 ani și apoi să strici totul. Deci, dacă ortodontul spune că trebuie să porți retainer până la 60 de ani, așa vei face.

Tipuri de aparate de contenție

Există două mari tipuri de aparate dentare (fixe și mobile), deci și în cazul aparatelor de contenție stăm la fel:

  • aparat de contenție fix (bonded) – se lipește de dinți, în zona linguală. Nu se poate înlătura de către pacient, dacă se dezlipește, ortodontul îl fixează din nou.
  • aparat de contenție mobil – acesta se poarta cât mai mult în timpul zilei (primele luni de la scoaterea aparatului dentar, dacă așa spune ortodontul) și apoi noaptea. În fiecare noapte, de preferat.

Aparatele de contenție mobile cele mai cunoscute sunt Hawley, Zendura și Essix.

Aparat de contenție Hawley

Retainerul Hawley este un aparat de contenție mobil (deci se poate scoate de către pacient) și este realizat din acrilat și metal. Se face după mulajul fiecărui pacient și este astfel unic de la om la om. Se pot plasa elemente grafice care îl împodobesc.

Retainer-ul Hawley se poartă temporar sau permanent, după cum stabilește medicul ortodont. 

Aparat de contenție Zendura

Un tip mai nou față de ce știam eu prin 2007, când eram în tratament ortodontic, aparatul de contenție Zendura se bazează pe gutiere realizate prin presiune.

Specialiștii îl recomandă în mod deosebit pentru că este foarte rezistent.

Vei observa că retainer-ul Zendura seamănă mult cu aparatul dentat Invisalign și asta nu este doar o părere. Zendura încearcă să intre și ei puternic pe piața aparatelor dentare „invizibile”.

Următoarul retainer are chiar o și mai mare legătură cu Invisalign, pentru că stă la baza ideii de aparat dentar „de plastic”.

Dacă ai citit istoria aparatului dentar, știi că inventatorul Invisalign a avut inspirația să facă un aparat dentar de acest gen, după ce a cam uitat să poarte aparatul de contenție Essix (că despre el vorbim) și dinții începeau să se strâmbe la loc.

Și-a pus din nou retainer și s-a gândit că, dacă retainer-ul începe să repare ce prostii a făcut el, poate ar putea face un aparat dentar pe acest sistem.

Aparatul de contenție Essix

Retainer-ul Essix seamănă foarte mult cu gutierele Invisalign.

Este transparent și “îmbracă” dinții nou poziționați. Avantajul față de retainer-ul Hawley este că este invizibil (spre deosebire de celălalt tip, la care se văd ligaturile de metal peste dinți).

Aparatul de contenție fix

Aparatul de contenție fix este folosit de cele mai multe ori în cazul pacienților ce vor purta retainer mai mult timp sau pe viață. Mulți medici ortodonti îl preferă celorlalte în ideea în care realizarea sa este mult mai ușoară și prețul sensibil mai mic.

Retainer-ul fix constă într-o “sârmă” lipită cu compozit de partea linguala a dinților.

Retainer-ele Hawley, Zendura și Essix se păstrează în cutii speciale, se scot la masă și NU se pierd (sunt scumpe).

Cum să ai grijă de aparatul de contenție

  • igienă strictă! – probabil te-ai obișnuit de pe timpul tratamentului ortodontic să te speli și să cureți spațiile interdentare. Continuă. Nu pui niciodată aparatul de contenție mobil peste o dantură murdară; spălat pe dinți, floss și apoi retainer.
  • nu clăti aparatul de contenție cu apă caldă – este totuși din plastic (Essix sau Zendura). Dacă ai Hawley, deci din acrilat + metal, din nou, folosește apă rece să fii sigur.
  • nu spăla aparatul de contenție cu pastă de dinți – folosește soluție de curățat proteze dentare (oricum, îți spune ortodontul ce să faci).
  • clătește retainer-ul de fiecare dată când îl scoți din gură – chiar dacă nu-l speli de 10 ori pe zi în soluție specială, clătește cu grijă … și cu apă rece.
  • păstrează aparatul de contenție în cutiuța lui specială – când îl scoți pentru a mânca sau în timpul zilei (pentru cei care fac contenție doar noaptea), ține-l în cutia specială. Altfel îl pierzi și te costă.
  • poartă-ți retainer-ul – nu te juca, pentru că este vorba despre dinții tăi. Te-ai chinuit aproape 2 ani cu un aparat dentar, ține și aparatul de contenție așa cum ți-a spus ortodontul. Altfel o iei de la capăt.

Cam astea ar fi câteva idei despre aparatele de contenție. Sper că te ajută 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *