Când este vorba despre tratamentul ortodontic, mulți români se sperie: este scump, este de durată, nu se știe atâtea despre el. Din acest motiv am construit AparatDentar.net și încerc să prezint cât mai multe detalii despre aparatele dentare și cum decurge tratamentul.
Iată câteva sfaturi sau idei pe care e bine să le reții:
Poți purta aparat dentar la orice vârstă
Nu există că doar copiii și adolescenții se pot bucura de dinți sănătoși și perfect aliniați. Aparatele dentare funcționează perfect și la adulți, chiar dacă în cazul lor maxilarele sunt complet crescute și dinții s-au cam așezat.
Atâta timp cât ai dinții tăi și ești dispus să fii super-atent cu igiena dentară (pentru a evita complicațiile), nu există niciun motiv să nu începi un tratament ortodontic.
Există o serie de tipuri de aparate dentare la care să apelezi: aparat metalic clasic sau autoligaturant, aparat din ceramică, safir, aparat dentar lingual și chiar aparat invizibil (Invisalign).
Bani să ai și un ortodont bun, pentru că în acest moment România este cot la cot cu orice altă țară din lume, în ceea ce privește oferta ortodontică.
Nu dinții drepți contează cel mai mult
Dacă întrebi un pacient de ortodonție de ce s-a apucat de tratament, îți va spune că dorește dinți drepți. Dacă întrebi un ortodont, îți va spune că dorește să obțină o ocluzie corectă și o poziție sănătoasă pentru pacient, astfel încât acesta să se poată bucura de dantură cât mai mulți ani posibil.
Partea bună a ecuației este că ambele se vor întâmpla. Ortodontul obține sănătatea dentară pe care o urmărește, iar tu, pacientul, primești în plus și un zâmbet de vedetă, pentru că, odată ce dinții sunt aliniați natural pe arcadă și malocluzia nu mai există, da, vei zâmbi mai frumos decât actorii tăi preferați.
Un dentist nu este egal cu un ortodont
Toți ortodonții sunt dentiști la bază, dar dentiștii nu pot să fie ortodonți decât dacă mai fac câțiva ani de școală suplimentară, plus tot felul de cursuri de certificare.
Este clar că nu vor putea să pună Incognito sau Invisalign fără să mai studieze suplimentar și aceste sisteme, să fie certificați de producători și să știe în cel mai mic detaliu cum funcționează aceste sisteme.
În majoritatea cazurilor clinicile dentare dublează și cu ortodonți și implantologi, pentru a oferi servicii complete, dar, dacă nu au un ortodont în echipă și ar oferi asemenea servicii, stați departe.
Chiar dacă în teorie nu e mare brânză să pui niște bracket-uri metalice pe dinți și să le legi de un arc, de fapt este un tratament incredibil de complex și, dacă nu este făcut de un ortodont bun, pacientul poate să se aleagă cu probleme mult mai mari decât la început.
Eu personal nu am întâlnit dentiști care să se erijeze în ortodonți, dar, dacă dați de așa ceva, căutați totuși un ortodont cu patalama și, mai ales, cu un portofoliul decent de cazuri rezolvate.
Un aparat dentar mai puțin sexy face totuși treabă bună
Dacă am un regret, este că am fost suficient de fraieră, încât să pornesc pe Invisalign, după 7-8 luni de Damon. Din prostie și vanitate. Un aparat dentar metalic, chiar dacă nu atât de discret, face treabă foarte bună.
Chiar și pentru adolescenți un tratament ortodontic trebuie stabilit pe baza complexității cazului, nu doar pentru fațadă.
De când locuiesc în New York am văzut destui puștani (și copii de milionari) cu Damon sau cu aparat dentar ceramic (dacă nu chiar cu aparat dentar din acela clasic, cel mai ieftin), care-și îndreaptă dinții în acest mod.
Deci, dacă din lista de prețuri pentru aparate dentare, nu îți permiți (sau dorești) să plătești mai mult de 1000-1500 de euro pe un tratament ortodontic, stai liniștit, că nu-ți privezi copilul de nimic.
Ortodontul, dacă este bun, va obține aceleași rezultate remarcabile și așa.
Tratamentul ortodontic este de durată
Au început să apară tot felul de reclame cu tratamente ortodontice de până îm 6 luni și, chiar mai grav, aparate dentare pe care le porți fără să mergi la ortodont. Trecând peste faptul că niciun om normal la cap nu acceptă să aleagă un tratament ce nu presupune întâlniri cu un ortodont în carne și oase, cealaltă reclamă este și ea cu cântec.
Da, există și cazuri când un tratament ortodontic nu durează foarte mult, dar asta înseamnă ori operații la nivel maxilar (deci suficientă durere) sau un caz ortodontic extrem de simplu.
În general așteaptă-te să stai cu aparat dentar cel puțin un an, chiar 2 ani.
Oricum, și în cazul unui tratament ortodontic, graba strică treaba, deci mai bine stai 3 luni în plus, pentru un tratament reușit, decât să te grăbești și să regreți.
La fel și în cazul aparatului de contenție, poartă-l exact cum spune ortodontul, pentru că altfel mai pierzi câteva luni în tratament și golești portofelul de câteva mii de lei.
Așteaptă-te la durere
Fiecare simte durerea diferit, unii își revin imediat după operații grele, în timp ce alții suferă la o unghie ruptă, de parcă e sfârșitul lumii.
Ca fost pacient de ortodonție pot spune că doare. Nu extrem de tare, dar există ceva disconfort.
De obicei primele zile cu aparat dentar și „activările” (modificările făcute de ortodont) sunt mai cu cântec, după aceea te obișnuiești și de multe ori vei uita că ai braces.
Mai există și mici ulcerații bucale, făcute de bracket-uri sau de capetele arcului. Pentru asta recomand ceară dentară. Pui câtă dorești și va acoperi capetele ascuțite ca niște ace.
Pentru durerea de dinți ortodontul îți poate recomanda un ușor analgezic. Eu am ales să nu folosesc, pentru că nu era așa mare problemă, dar ți se va prescrie cu siguranță ceva potrivit.
Ascultă-ți ortodontul ca pe Dumnezeu
Este important să găsești un ortodont în care să ai deplină încredere. Studiază cât poți de multe despre tratamentul ortodontic, pe mine m-a ajutat enorm faptul că am citit mult.
Nu doar că pot să te amuz acum cu aceste articole, dar în general un pacient alfabetizat în respectivul domeniu poate avea alte discuții cu doctorii săi.
Deci te invit să citești aceste articole, să te înscrii și la newsletter, să știi mereu când scriu ceva. Și să te duci cu inima ușoară la ortodontul tău și să ceri informații și sfaturi. Orice ortodont bun va fi încântat să te ajute să înțelegi tot ce ți se întâmplă și să luați împreună cele mai bune decizii.
Foarte bun articolul despre ortdonție. O completare aș avea la toata povestea ortodontică. Aparatele dentare cele mai bune ramân și în ziua de azi cele clasice – “sârmele” – tot ceea ce înseamnă un aparat care oferă un beneficiu de “altceva”, de transparență, de timp redus de a fi purtat, etc. acel beneficiu are o contrapondere reală, măsurabilă, în calitatea rezultatului din punct de vedere strict medical.
Și așa este “Ascultă-ți ortodontul ca pe Dumnezeu” e bine spus când vine vorba despre a obține rezultatul pentru care ai venit inițial la ortodont.