Aparatele dentare vin în multe forme, deci și prețurile lor vor fi pe măsură.
Avem aparate dentare extrem de costisitoare (ca Invisalign sau Incognito), unde se face multă muncă individualizată pe pacient (bracket-uri sau alignere unicat) și alte sisteme mai ieftine, pentru că bracket-urile sunt standardizate, deci și costul de producție al aparatului dentar diferă.
Majoritatea sistemelor moderne vin cu certificări separate pentru ortodonți, iar costurile de certificare se vor regăsi, normal, în prețul pe care-l plătește pacientul.
Înainte de a ne arunca direct să aflăm cât costă un aparat dentar, hai să facem un pic de studiu și să vedem ce presupun ele.
Îți recomand să citești despre tipurile de aparate dentare (am prezentări separate pentru Invisalign, aparat dentar safir și aparat dentar fix metalic – urmează și celelalte zilele acestea).
Iți copiez pe scurt lista de prețuri ORIENTATIVE din articolul precedent (Aparat Dentar preț) și apoi explicăm ce am găsit:
- Preț aparat dentar mobil – 1.700 de lei
- Preț aparat dentar fix cu bracketuri metalice – 4.000 lei
- Preț aparat dentar fix Damon – 7.000-8.000 lei
- Preț aparat dentar fix ceramic – 6.500 lei
- Preț aparat dentar fix safir – 7.400 lei
- Preț aparat dentar fix lingual (INCOGNITO) – 20.000 lei
- Preț aparat dentar INVISALIGN – 20.000 lei
Pot să port aparat dentar doar pe o arcadă?
Vei observa la majoritatea siturilor ortodonților din România că dau prețuri pe arcadă. Eu ți-am pus prețurile totale (deci arcadă x 2) dintr-un simplu motiv: în majoritatea cazurilor tratamentul nu se face doar pe o arcadă.
Aveam o cititoare pe pagina noastră de Facebook, care m-a întrebat dacă poate purta aparat doar pe dinții de sus.
Pentru că nu sunt ortodont, nu pot să spun direct că poate sau nu, în general tratamentul se face pe ambele arcade, pentru că, deși nu te interesează probabil atât de mult dinții de jos (sau nu sunt atât de strâmbi), tratamentul ortodontic nu ține numai de cum arăți, ci și de ocluzie și armonia totală a dinților.
Chiar dacă multe cabinete ortodontice vor pune prețuri pe arcadă, este foarte probabil ca tratamentul tău să coste dublu, pur și simplu pentru că nu doar o arcadă dentară este cu probleme.
Deci, când cauți un ortodont și te uiți la prețurile clinicii respective, înmulțește cu 2 prețul pe arcadă, pentru a avea o idee clară despre bugetul de care trebuie să dispui.
Cât costă un aparat dentar fix
Asta este o întrebare cu schepsis, foarte probabil pacienții se referă la aparatul dentar „clasic” cu bracket-uri metalice, pentru că aparate dentare fixe sunt toate (de la cel metalic, la Damon, safir și Incognito), iar prețurile variază de la 4.000 de lei la 20.000 de lei.
Din acest motiv încerc să le explic pe tipuri și să-ți dau o idee clară despre costurile tratamentului ortodontic.
Un aparat dentar cu ligaturi (cel clasic) este cel mai ieftin, deci prețul aparatului e undeva la 4.000-4.500 de lei.
Atenție, majoritatea cabinetelor ortodontice vor factura separat consulturile dinainte (radiografii, poze, mulaje etc.), activările (când vii o dată la câteva săptămâni să se mai facă ajustări) și alte mici manopere.
Deci, dacă nu se precizează altfel, ai costul aparatului și apoi costurile conexe.
Există și cabinete ortodontice care îți dau un preț total pe tratament, iar asta ți se comunică, atunci când discuți prețurile. Vezi deci foarte clar ce intră în acest preț și întreabă în plus ce mai costă.
Este vorba despre o investiție mare, deci e bine să știi exact cine și ce îți oferă.
Ca sfat general, discută cu 2-3 ortodonți, înainte de a te arunca la un singur cabinet. Și, fără nicio rușine, notează prețurile și orice detaliu ți se pare relevant. Apoi, înarmat cu toată informația asta, stai cu listele și, la rece, decizi cu cine să pornești pe acest drum.
Bun, gata cu parantezele 🙂
Cât costă un aparat dentar fix autoligaturant Damon?
Diferența între sistemul Damon și aparatele dentare clasice este că în acest caz bracket-urile se leagă de arc prin niște „portițe” mici, care fac inutile ligaturile.
Bracket-urile Damon sunt și o idee mai mici decât cele clasice și, spun unii cercetători, mai agresive în tratament, deci termini o idee mai repede.
Acum, și avantajele astea vin cu un cost, aparatul dentar Damon costă cam de două ori cât cel clasic, deci 7.000-8.000 de lei.
Cât costă un aparat dentar ceramic?
Aparatul dentar ceramic nu e atât de scump, în general, ca și Damon, este tot un aparat cu ligaturi (pentru că nu ai cum să faci un sistem „sliding doors” pe ceramică sau safir), dar are avantajul (față de cel clasic) că este mai discret.
Din acest motiv, pentru discreție, vei plăti ceva mai mult.
Prețurile unui aparat dentar ceramic se învârt în jurul a 6.500 de lei. Din nou, prețurile orientative pe care le dau eu sunt pe ambele arcade, dacă ai nevoie de tratament doar pe o arcadă (ești excepția aia fericită), împarți la 2.
Cât costă un aparat dentar safir?
Safirul este considerat un nou material minune, la fel de discret ca și ceramica, dar mult mai rezistent. Un alt avantaj este că se „pilesc” colțurile bracket-urilor, deci nu ai atâtea probleme la purtare.
Un aparat dentar safir costă în jur de 7.500 de lei.
Cât costă un aparat dentar Incognito?
Incognito este și el un tip de aparat dentar fix, dar prețul este cam de 5 ori mai mare decât cel al unui aparat dentar metalic cu ligaturi.
De unde prețurile acestea mari?
Incognito este făcut în general din aur, deci materialul în sine costă mai mult. Apoi, fiecare bracket se construiește pe „măsura” dintelui tău.
Există și aparate dentare linguale (că asta este și Incognito) cu bracket-uri standard, am văzut din acestea mai ales în SUA, dar Incognito se bazează pe tratament individualizat, deci nu vei avea bracket-uri „la grămadă”.
Incognito este perfect pentru cineva care nu dorește să-și arate aparatul dentar (persoane care lucrează în televiziune, de pildă), dar avantajul acesta costă.
Așteaptă-te să plătești cam 20.000 de lei pe tratament.
Cât costă aparatul dentar Invisalign?
Invisalign se bazează și el pe un tratament individualizat. Fiecare aligner de plastic se construiește pe baza unui model 3D ce se tot modifică, până la o dantură perfect aliniată.
Fiecare stadiu de tratament vine cu 2 alignere unicat, pe care le porți 1-2 săptămâni și le schimbi cu următoarele, până la finalul tratamentului.
Tratamentul cu Invisalign este și el costisitor: tot undeva la 20.000 de lei pe aparat.
Ce mai trebuie să știi despre costurile tratamentului ortodontic
- prețurile depind de mulți factori, un preț mic nu e mereu o idee bună, un preț mare de asemenea nu înseamnă imediat că primești cel mai bun tratament. Ideal ar fi să discuți cu mai mulți pacienți ce au terminat tratementul și să vizitezi 2-3 cabinete ortodontice. Unul ți se va lipi de suflet.
- atenție la cum se prezintă planul tarifar – e pe arcadă? E doar aparatul? E acoperit întregul tratament? Nu semna ca Președintele nimic, până nu știi în amănunt ce ți se oferă.
- majoritatea ortodonților oferă un plan de plată în rate – vezi clar ce presupune asta și fă-ți un buget clar.
Cam asta ar trebui să știi despre cât costă un aparat dentar. Dacă mai ai întrebări, te aștept cu drag 🙂