Cititorii noștri, care știu că au nevoie de un aparat dentar, studiază cu atenție ce tipuri de aparate dentare sunt, care sunt avantajele și dezavantajele lor, în mod ideal încep să discute cu 1-2 ortodonți despre cazul lor, apoi revenim tot la marea problemă: cât costă un aparat dentar.
Prețul unui aparat dentar este la fel de ușor de stabilit ca și prețul unei mașini. Deci, dacă vine un cititor și mă întreabă cât costă un tratament ortodontic, voi ridica din umeri și voi spune doct: depinde.
Așa cum la mașini există diverse tipuri de motorizare, dimensiunea mașinii (SUV, sedan, minivan etc.), plus marca de mașină, unde diferențele de preț sunt enorme, la fel și la aparatele dentare există variante ieftine, mai scumpe, mai eficiente, mai elegante etc.
De ce se ține cont când se oferă un preț pentru aparatul dentar?
Tipul de aparat dentar
Pentru aparatele dentare Invisalign sau Incognito, care sunt indivizualizate, deci multă manoperă, comunicare frecventă cu producătorul etc., costurile sunt mai mari.
Acreditarea și școala suplimentară pe care o face un ortodont pentru a se specializa în aceste sisteme costă de asemenea, deci se vor regăsi în prețul aparatului dentar.
Una este să pui un aparat ortodontic „tradițional” și alta este să faci o serie de investigații suplimentare, să comunici cu producătorul pentru a da mulaje, imagini 3D etc, producerea de bracket-uri unicat (Incognito) sau de zeci de perechi de alignere care fiecare este unicat, pentru că niciun alt pacient din lume nu are dinții tăi.
Mai spunem și că Incognito de pildă merge pe bracket-uri de aur și am mai găsit deja un motiv pentru care aceste tratamente ortodontice au un preț sensibil ridicat față de restul variantelor.
Un aparat dentar autoligaturant (Damon, Speed) va avea alt preț față de unul cu ligaturi, pur și simplu pentru că este vorba de mult R&D, costuri cu acreditarea, materiale superioare etc.
Materialele folosite
Aprofundăm puțin problema materialelor, un aparat dentar safir de pildă are alte materiale decât unul tradițional de metal, la fel și cel ceramic, comparativ cu acestea două.
În general, aparatul dentar safir este mai scump decât cel ceramic sau clasic, pentru că și materialul este de calitate și cu preț crescut.
Experiența ortodontului, locația clinicii
Încă un motiv pentru care prețurile aparatelor dentare este diferit: ortodonții au mai multă sau mai puțină experiență, costurile clinicii sunt diferite etc.
Într-un fel va factura serviciile un ortodont cu experiență de 20 de ani de pildă, cu diverse acreditări și un portofoliu impresionant de pacienți și altfel unul care tocmai începe să ofere aceste servicii.
Tot pe acest principiu, o clinică din centrul Bucureștilor are alte prețuri decât una dintr-un cartier periferic în Alba Iulia.
Ce trebuie să știi despre prețurile aparatelor dentare
Majoritatea clinicilor dau preț pe arcadă: dacă se specifică acest lucru, înmulțește cu 2.
Dacă pe lista lor de prețuri scrie că Invisalign costă 10 mii de lei pe o arcadă, de fapt te va costa 20 de mii tratamentul, pentru că în majoritatea cazurilor aparatul se pune totuși pe ambele arcade.
Unele clinici dau prețuri în euro, unele în lei sau chiar în ambele variante. Citește cu atenție, una este 1800 de euro și alta este 1800 de lei.
Atenție, în general costul aparatului dentar NU este egal cu costul pentru întregul tratament: multe clinici ortodontice au un preț stabilit pentru aparatul dentar separat și restul de proceduri conexe sunt facturate separat: radiografii, mulaje, consulturile din timpul tratamentului etc.
Prețuri aparate dentare – exemple
Nu vă pot oferi exact prețuri, pentru că până și clinicile dentare le schimbă după nevoie, plus că, așa după cum am precizat, fiecare le stabilește după anumite criterii.
Iată însă, orientativ, niște prețuri (le-am scris pentru ambele arcade, pentru a vedea mai clar ce buget trebuie să vă stabiliți:
- Preț aparat dentar mobil – 1.700 de lei
- Preț aparat dentar fix cu bracketuri metalice – 4.000 lei
- Preț aparat dentar fix Damon – 7.000-8.000 lei
- Preț aparat dentar fix ceramic – 6.500 lei
- Preț aparat dentar fix safir – 7.400 lei
- Preț aparat dentar fix lingual (INCOGNITO) – 20.000 lei
- Preț aparat dentar INVISALIGN – 20.000 lei
O precizare de final: aceste prețuri sunt PUR ORIENTATIVE, cât să vă faceți o idee despre costuri. Consulturile se facturează separat, „piesele” suplimentare costă în plus.
[…] copiez pe scurt lista de prețuri ORIENTATIVE din articolul precedent (Aparat Dentar preț) și apoi explicăm ce am […]