Timp de secole (da, aparatul dentar nu e o chestie apărută de 20 de ani), aparatul dentar a fost o mare durere la purtat (din toate punctele de vedere). Ultimii ani au adus îmbunătățiri importante în ceea ce privește aparatele dentare metalice, dar cercetătorii în ale ortodonției nu s-au oprit aici.
Problema cu aparatele dentare clasice este … mai multe: sunt mari, ligaturile cresc și mai mult dimensiunile bracket-ului și se pătează în timp, iar aparatul dentar se vede și din Lună.
S-a inovat enorm în ultimii ani, dar încă nu e totul rezolvat:
- s-au făcut bracket-urile mai mici și s-a construit un sistem de legare pe bracket (un fel de ușiță culisantă), prin care s-a eliminat necesitatea ligaturilor – cel mai celebru sistem autoligaturant este Damon.
- s-au construit bracket-uri din ceramică, apoi din safir monocristalin
- s-au pus bracket-urile în partea linguală (în spatele dinților) – cel mai celebru tip de aparat dentar lingual în România este Incognito
- s-au lăsat arcurile și bracket-urile deoparte și s-a trecut la gutiere din plastic – cel mai cunoscut sistem, Invisalign.
Pentru că Incognito, Invisalign și alte tipuri de aparate dentare din această familie nu sunt o opțiune pentru toată lumea (nu tratează toate cazurile, preț mare etc.), s-a dorit totuși dezvoltarea aparatelor dentare fixe în cât să fie mai discrete, mai confortabile și totuși eficiente.
S-au micșorat braket-urile în ultimii ani, dar există totuși o limită, pentru că un bracket prea mic nu mai stă lipit corect pe dinte și nici nu are putere suficientă să miște dintele respectiv corect. Deci nu le poți face de 1 mm, ca le faci degeaba.
S-a încercat fabricarea bracket-urilor din plastic (pentru a face aparate dentare fizionomice), dar plasticul, chiar dacă foarte ieftin, nu e bun pentru așa ceva.
S-au inovat aparate dentare din ceramică, despre care voi discuta într-un alt articol de prezentare.
S-a luat apoi safirul monocrostalin și s-a mutat din bijuterii pe dinți, fabricându-se astfel aparatul dentar safir, ce face obiectul acestui articol.
Ce probleme rezolvă aparatul dentar din safir?
În primul rând rezolvă aspectul unui pacient în plin tratament ortodontic. Arcul este colorat în alb, deci aprox. invizibil, iar bracket-urile din safir sunt mult mai discrete decât cele din oțel inoxidabil.
Pentru că nu ai cum să construiești sistemul de „sliding doors” (uși culisante), ca la aparatul dentar Damon, aparatul dentar safir folosește ligaturi, dar acestea sunt transparente.
Un alt plus este că bracket-urile se rotunjesc la colțuri, astfel încât să fie mai confortabile la purtat decât variantele clasice.
Aparat dentar safir avantaje
- mult mai discret decât aparatele dentare din metal, ideal pentru cei care doresc să-și îndrepte dinții, dar nici să nu se vadă aparatul dentar atât de ușor
- safirul este extrem de rezistent, deci șansele să se crape bracket-urile sunt zero, comparativ mai ales cu aparatul dentar din ceramică policristalină
- tot comparativ cu un aparat ortodontic ceramic, cel din safir nu se pătează, nu se schimbă culoarea bracket-urilor în timp
- este un aparat dentar eficient – spre deosebire de sistemele mobile, pe care pacienții mai uită să le pună pe dinți, aparatul dentar safir este fix, deci îl pune ortodontul pe dinți și-l scoate la finalul tratamentului
- nu prezintă riscul de a dezvolta alergii, toate materialele folosite sunt sigure și pentru cei care au diverse sensibilități
Dezavantaje aparat dentar safir
- din cauza fricțiunii dintre brackets și arc, tratamentul cu aparatul dentar din safir e o idee mai lung, față de cel cu un aparat metalic (se vorbește de 1-3 luni în plus)
- costurile sunt mai mari decât pentru un aparat dentar clasic sau din ceramică.
Acesta ar fi pe scurt aparatul dentar safir. Discută cu ortodontul tău pentru a afla exact dacă ești eligibil pentru acest tip de aparat dentar și ce plan de tratament îți recomandă.
[…] și aparatul dentar safir, extrem de discret, care transformă aparatul dentar fix într-unul ceva mai discret și […]